Gastroskopia jest badaniem górnego odcinka przewodu pokarmowego: przełyku, żołądka i dwunastnicy.
Gastroskopia diagnostyczna pozwala na dokładną ocenę błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego. Obrazuje zmiany chorobowe błony śluzowej o wielkości milimetra. Pozwala ocenić elastyczność oraz ruchomość ścian przełyku, żołądka i dwunastnicy, fałdy, naczynia krwionośne, czynność perystatyczną oraz rodzaj i ilość treści płynnej. Wynikiem badania jest postawienie diagnozy czyli rozpoznania z jaką chorobą przewodu pokarmowego mamy do czynienia.
Gastroskopia zabiegowa polega na
- usuwaniu polipów (polipektomia),
- usuwaniu ciał obcych,
- tamowaniu krwawienia.
Badanie wykonują
- Tomasz Walentek – specjalista gastroenterolog, specjalista chorób wewnętrznych – Będzin
Znieczulenie ogólne wykonują
- dr Krzysztof Warwas – szpital Będzin
- Urszula Jarzębiak-Starzewska – szpital Będzin
Wskazania do gastroskopii
- ból, dyskomfort w górnej części brzucha trwające powyżej 2 miesięcy,
- szybka utrata masy ciała, zaburzenia przełykania, niedokrwistość
- ból w klatce piersiowej o niejasnej przyczynie
- krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego – krwiste lub fusowate wymioty
- objawy pieczenia w przełyku
- nocny ból w górnej części brzucha.
Przebieg badania
W dniu badania pacjent powinien być na czczo. Gastroskopia nie jest badaniem bolesnym, ale przez pacjentów odbierana jest jako nieprzyjemna. Można uniknąć tego odczucia decydując się na znieczulenie. Badanie gastroskopowe wykonuje wykwalifikowany lekarz w asyście pielęgniarki endoskopowej. Giętki, elastyczny aparat wyposażony w mikrokamerę o bardzo szerokim polu widzenia, wprowadzamy do górnej części przewodu pokarmowego, on rejestruje kolorowy obraz a następnie przesyła go do procesora medycznego, gdzie jest cyfrowo przetwarzany i uzyskany w ten sposób obraz jest wyświetlany na monitorze. W uzasadnionym zmianami chorobowymi przypadku, poprzez kanał biopsyjny gastroskopu wprowadza się kleszczyki lub szczoteczkę celem pobrania materiału do badań histopatologicznych, cytologicznych oraz wykonuje test ureazowy na obecność bakterii Helicobacter pylori.
Korzyści z gastroskopii
- dokładna ocena morfologiczna błony śluzowej jelita grubego
- pobranie odcinków do badań dodatkowych
- rozpoznanie ewentualnej choroby
- usunięcie polipów i ciał obcych
- poszerzanie zwężeń.
Jak przygotować się do gastroskopii?
O przygotowaniach do zabiegu indywidualnie zawsze informuje lekarz. Zwykle pacjent, na 8 godzin przed badaniem nie powinien nic jeść. Około 4 godziny przed badaniem nie powinien także nic pić.