Uważaj na grzyby trujące. Wątroba może nie wytrzymać. | INTER-MED

Uważaj na grzyby. Wątroba może nie wytrzymać.

Trujący grzyb w deszczu. Uważaj na grzyby trujące. Wątroba może nie wytrzymać.

Grzyby trujące możesz znaleźć w każdym lesie i nietrudno je pomylić z jadalnymi. Dlatego, jeśli nie posiadasz odpowiedniej wiedzy na ich temat i doświadczenia w zbieraniu, powinieneś zdać się na tych, którzy potrafią to robić. W przeciwnym wypadku, możesz narazić siebie i swoich bliskich na trwałe uszkodzenie wątroby, czy nerek, a w skrajnych przypadkach, również na śmierć.

Zatrucie zatruciu nierówne

Nie każdy grzyb może zabić. Wszystko zależy od tego, jakie grzyby trujące zjadłeś, w jakiej ilości oraz jak szybko skorzystałeś z pomocy lekarza. Niestety, mimo ostrzeżeń, wciąż dochodzi do zatrucia muchomorem sromotnikowym, wiosennym, czy jadowitym. Nawet wytrawnym grzybiarzom, zdarza się je pomylić, a zważywszy na fakt, że objawy mogą być kojarzone ze zmęczeniem lub przejedzeniem, zbyt późno zgłaszają się oni po pomoc medyczną.
Do pomyłki może dojść między innymi podczas zbierania kani, które możesz pomylić z muchomorem sromotnikowym. Ten zaś, jest wyjątkowo groźny dla wielu narządów w twoim organizmie. Amatoksyny, które zawiera muchomor, niestety, ale nie rozkładają się w wysokich temperaturach. Ich toksyczność dodatkowo zwiększa się po dostaniu się do krwi, gdzie łączą się z albuminą.
Po zjedzeniu muchomora sromotnikowego amatoksyny powodują uszkodzenie mięśnia sercowego, mózgu, nerek, cewek bliższych trzustki, czy jąder. Dla wątroby również są zbyt dużym obciążeniem, dlatego często prowadzą do jej nieodwracalnego uszkodzenia.

Grzyby trujące – jakie dają objawy po zjedzeniu?

W niektórych przypadkach, objawów zatrucia grzybami nie doświadczysz nawet do kilkunastu godzin po ich zjedzeniu. Nie znaczy to, że nic złego nie dzieje się w twoim organizmie, ponieważ większość trucizny, zdąży się już w tym czasie, w pełni wchłonąć do krwi.
Jeśli więc po zjedzeniu grzybów, zaczniesz odczuwać problemy ze strony układu pokarmowego lub doświadczać zaburzeń neurologicznych, zgłoś się do lekarza. Nawet jeśli to fałszywy alarm, lepiej by ocenił to specjalista.

Nie daj się też zwieść polepszeniu samopoczucia, gdyż tak właśnie objawia się zatrucie muchomorem sromotnikowym. Niestety, mimo chwilowej poprawy, toksyny uszkadzają kolejne narządy, w tym nerki i wątrobę. Dowiedziałbyś się o tym, gdybyś wcześniej zbadał krew, by sprawdzić, czy nie doszło do wzrostu aktywności enzymów wątrobowych.
Nawet jeśli nie wystąpią typowe objawy zatrucia grzybami w postaci biegunki, wymiotów, nudności i bólu brzucha, zwróć uwagę na inne. Są bowiem takie, które zwyczajnie mógłbyś zrzucić na karb pogody, czy szukać przyczyn gdzie indziej. Jeśli jednak pojawiły się w niedługim czasie po zjedzeniu grzybów, niezwłocznie udaj się do lekarza. Grzyby trujące mogą bowiem dawać następujące objawy:

  • łzawienie,
  • obfite pocenie się i uczucie gorąca,
  • spadek ciśnienia,
  • zaburzenia widzenia,
  • zaczerwienienie na twarzy,
  • bóle głowy,
  • halucynacje.

Możesz je również pomylić ze znanymi ci chorobami wirusowymi, na przykład z grypą żołądkową.

Co robić, gdy zatrujesz się grzybami?

Uważaj na obecne w internecie, sposoby na neutralizację toksyn grzybowych, ponieważ mogą one dodatkowo nasilić ich działanie. Z domowych sposobów wykorzystaj ten, który w takich przypadkach, jest najskuteczniejszy, czyli wymioty. Im szybciej je sprowokujesz, tym większej części toksycznego pokarmu się pozbędziesz. Nie rób jednak tego, jeśli czujesz, że ty, lub bliska ci osoba traci przytomność. W takiej sytuacji, zadzwoń po pogotowie.
W szpitalu konieczne będzie płukanie żołądka i przerwanie jelitowo-wątrobowego krążenia toksyn. By ograniczyć gromadzenie się amatoksyn w wątrobie, lekarz może przez trzy dni, podawać ci dożylnie penicylinę krystaliczną.

Odwołaj wizytę

    [recaptcha]