Zdrowa dieta. Dlaczego powinniśmy jeść produkty zgodnie z porą roku?

Zdrowa dieta. Dlaczego powinniśmy jeść produkty zgodnie z porą roku?

Warzywa i owoce na talerzu. Zdrowa dieta. Dlaczego powinniśmy jeść produkty zgodnie z porą roku

Zdrowa dieta zwykle kojarzy się z wyrzeczeniami. Wydaje się, że aby być zdrowym, czy też szczuplejszym, musisz zrezygnować z tego, co smaczne i co lubisz jeść. W zamian za to, od tej pory, na twoim stole muszą gościć potrawy, które może i apetycznie wyglądają, ale wcale takie dobre nie są. A przynajmniej nie tak dobre jak te, które jadłeś do tej pory.

Zdrowa dieta na każdą porę roku

Dobra wiadomość jest taka, że tak to nie działa. Zdrowa dieta to bogate w witaminy, minerały i wartości odżywcze potrawy, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne, Na szczęście produktów do ich skomponowania, znajdziesz całkiem sporo o każdej porze roku.

Dieta na wiosnę

To pora roku, w której przyroda na nowo budzi się do życia. Soczysta zieleń, pierwsze świeże warzywa i owoce, pełne witamin i wartości odżywczych. Na twoim stole może być nie tylko zdrowo, ale też kolorowo i naprawdę smacznie. W dzisiejszych czasach, w parę chwil znajdziesz idealne przepisy na potrawy, w skład których wejdzie rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka, botwinka oraz rabarbar i truskawki.

Dieta na lato

To czas, gdy warzyw i owoców jest jeszcze więcej, dlatego nie będziesz narzekać na nudę i monotonię na talerzu. W twoich daniach w okresie letnim, powinna królować papryka, szpinak, brokuły, młoda kapusta (idealna z młodymi ziemniakami), natka pietruszki, wciąż dostępna botwinka, porzeczki, gruszki, czereśnie, winogrona, banany i owoce cytrusowe. Im mniej przetworzone, tym lepiej, a sok owocowo-warzywny, doskonale poradzi sobie z ugaszeniem pragnienia w upalne dni.

Dieta na jesień

Choć lato dobiegło końca, u ciebie w kuchni, wciąż może być smacznie, kolorowo i nade wszystko zdrowo. Jesienią zadbaj o produkty, które wzmocnią twoją odporność. W końcu to czas, gdy pogoda nikogo nie rozpieszcza. By nie nabawić się przeziębienia i grypy, nie rezygnuj z warzyw, które mogą być dodatkiem niemal do wszystkich dań.
W tym okresie, w diecie nie powinno zabraknąć cukinii, czerwonych buraków, dyni, papryki w trzech kolorach, gruszek, śliwek i bakłażana.

Dieta na zimę

Choć zimą, nie masz dostępu do świeżych warzyw i owoców, nie znaczy to, że musisz z nich rezygnować. W tym okresie postaw głównie na warzywa:

  • strączkowe – fasolę, ciecierzycę i groch,
  • korzeniowe – korzeń pietruszki i selera, buraki, czarną rzepę i marchew,
  • cebulowe – cebulę, czosnek i por,
  • kapustne – czerwoną i białą kapustę oraz brukselkę,

Wzmocnisz w ten sposób swoją odporność i uchronisz się przed przybraniem na wadze. Zważywszy na to, że twoja aktywność zimą jest dużo mniejsza, nie jest to bez znaczenia.

Dlaczego warto jeść produkty sezonowe?

Zdrowa dieta wpływa na cały organizm. Warzywa i owoce to bardzo ważne dodatki do innych, również wartościowych i potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu produktów. Niezależnie, czy preferujesz kuchnię wegańską lub wegetariańską, czy też nie zrezygnowałeś z produktów mięsnych, w tym z owoców morza, w każdej z nich możesz skomponować smaczne i zdrowe potrawy. Warzywa i owoce mogą być zarówno elementem głównym dań, jak i cennym dodatkiem.
Ważne, by korzystać z produktów nieprzetworzonych, bez nawozów i sztucznych dodatków. W zamian za to, powinieneś skupić się na tych, do których masz łatwy dostęp w danej porze roku.

Wybierając wartościowe i smaczne produkty, wzmocnisz swoje serce, wzrok, włosy, układ kostny i pokarmowy. Bogate w witaminy i mikroelementy oraz zdrowe tłuszcze i kwasy dania, pozytywnie wpłyną na twój mózg i system nerwowy, dodając ci potrzebnej w codziennym życiu energii.