Dieta na przedwiośniu dla zdrowia i sylwetki - INTER-MED

Dieta na przedwiośniu dla zdrowia i sylwetki

Choć już dawno nie musimy zdobywać pożywienia w taki sposób jak nasi przodkowie, nasze organizmy wciąż funkcjonują dość podobnie. Zimą naturalnie przechodzimy na dietę cięższą, bardziej bogatą w tłuszcze, ciężkostrawną. Wraz z nadchodzącą wiosną, nasz organizm zaczyna domagać się produktów świeżych i lżejszych. Co jeść, kiedy dostęp do warzyw dojrzewających w słońcu jest ograniczony? Jaka jest najlepsza dieta na przedwiośniu?

Organizm z dieta

Zmiany w diecie na przedwiośniu najczęściej odbywają się zarówno na poziomie świadomym jak i nieświadomym. Z jednej strony podświadomie kierujemy się tym czego chce nasz organizm – mamy ochotę na coś lżejszego, np. zamieniając ziemniaki na lekki twarożek z rzodkiewką lub gotowany brokuł. Mamy mniejszą ochotę na pieczeń z zawiesistym sosem, a większą na lekką zupę jarzynową. Z drugiej strony, zmiany odbywają się także na poziomie świadomym. W końcu kończy się zima, za chwilkę trzeba będzie ubrać nieco lżejsze ubrania, a nasza sylwetka nie jest w idealnym stanie. Dlatego na poziomie świadomy, często staramy się zmienić swoją dietę, aby jak najszybciej wrócić do formy. Czasem, zmiany na poziomie świadomym są zbyt drastyczne. Musimy pamiętać o tym, że znaczne obniżenie kaloryczności dań spowoduje, że nie będziemy mieć energii, a czas przedwiośnia to często dość trudny okres dla naszego organizmu, w którym silnie odczuwamy zmęczenie. Lepiej słuchać swojego organizmu i postawić na produkty zdrowsze, lekkostrawne, jednak z zachowaniem właściwej kaloryczności.

Co powinno znaleźć się w diecie w okresie przedwiośnia?

Niestety, koniec lutego oraz początek marca to jeszcze nie jest czas na świeże warzywa o jakich marzymy. Nie jest to nawet czas na nowalijki, które zaczną pojawiać się dopiero pod koniec kwietnia. Nie oznacza to, że jesteśmy skazani na dietę pozbawioną warzyw. Co warto zmienić w swojej diecie?

  • Zamiast mięsa, jedz ryby – ryby to wartościowe źródło białka oraz kwasów z grupy omega. Jednocześnie, ryby maja mniej kalorii, zwłaszcza jeśli przygotujemy je w piekarniku lub na parze.
  • Zamień sos do sałatki na wartościową oliwę lub olej – zarówno oliwa z oliwek, jak i nierafinowany olej lniany lub rzepakowy to doskonały dodatek do sałatek. W ten sposób odejmiesz sałatce nieco ciężkości a jednocześnie dostarczysz organizmowi wartościowych składników.
  • Zielone i białe warzywa – te, które są dostępne o tej porze roku. Dania powinny zawierać takie warzywa jak kapusta pekińska, jarmuż, seler, por, brokuły, kalafior, szpinak oraz brukselka. Jeśli nie wiesz w jakiej formie dostarczyć je organizmowi, codziennie wypijaj szklankę zielonego koktajlu do którego możesz dodać np. szpinak, jarmuż, banan oraz jabłko. Wbrew pozorom, takim koktajl może być bardzo smaczny.
  • Świeże kiełki – kiełki rzodkiewki oraz lucerny dostępne są w sklepach przez cały rok. Bez problemu możesz je wyhodować także w domu. Przypomnij sobie smak rzeżuchy, która w ciągu kilku dni możesz mieć wyhodować na własnym parapecie.
  • Przyprawiaj dania ziołami – zarówno świeżymi jak i suszonymi. Używaj bazylii, tymianku, majeranku i oregano. Dania nabiorą aromatu, a Ty poprawisz swoje trawienie.
  • Nie zapominaj o węglowodanach – to dzięki nim mamy energię. Warto jednak postawić na produkty pełnoziarniste, takie jak żytnie pieczywo z ziarnami, kasze oraz warzywa strączkowe, które są zdrowe i pożywne.
  • Pij wodę – to czas na powrócenie do picia czystej wody (możesz dodawać do niej ulubiony owoc, jeśli lubisz). Woda oczyszcza organizm i powoduje, że czujemy się lepiej. Picie dużych ilości wody pozytywnie wpływa także na stan skóry i włosów.
  • Włącz do diety ziarna i orzechy – w rozsądnych ilościach nie spowodują, że waga będzie rosła, a poprawią samopoczucie i koncentrację.

Nadchodzi dla nas trudny czas. Okres przedwiośnia to moment, w którym możemy czuć się zmęczeni. Możemy poprawić swoje codzienne funkcjonowanie zmieniając nawyki w diecie.

Strona używa Cookie. Kontynuując jej używanie zgadzasz się naszą polityką prywatności. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close