Choć już dawno nie musimy zdobywać pożywienia w taki sposób jak nasi przodkowie, nasze organizmy wciąż funkcjonują dość podobnie. Zimą naturalnie przechodzimy na dietę cięższą, bardziej bogatą w tłuszcze, ciężkostrawną. Wraz z nadchodzącą wiosną, nasz organizm zaczyna domagać się produktów świeżych i lżejszych. Co jeść, kiedy dostęp do warzyw dojrzewających w słońcu jest ograniczony? Jaka jest najlepsza dieta na przedwiośniu?
Organizm z dieta
Zmiany w diecie na przedwiośniu najczęściej odbywają się zarówno na poziomie świadomym jak i nieświadomym. Z jednej strony podświadomie kierujemy się tym czego chce nasz organizm – mamy ochotę na coś lżejszego, np. zamieniając ziemniaki na lekki twarożek z rzodkiewką lub gotowany brokuł. Mamy mniejszą ochotę na pieczeń z zawiesistym sosem, a większą na lekką zupę jarzynową. Z drugiej strony, zmiany odbywają się także na poziomie świadomym. W końcu kończy się zima, za chwilkę trzeba będzie ubrać nieco lżejsze ubrania, a nasza sylwetka nie jest w idealnym stanie. Dlatego na poziomie świadomy, często staramy się zmienić swoją dietę, aby jak najszybciej wrócić do formy. Czasem, zmiany na poziomie świadomym są zbyt drastyczne. Musimy pamiętać o tym, że znaczne obniżenie kaloryczności dań spowoduje, że nie będziemy mieć energii, a czas przedwiośnia to często dość trudny okres dla naszego organizmu, w którym silnie odczuwamy zmęczenie. Lepiej słuchać swojego organizmu i postawić na produkty zdrowsze, lekkostrawne, jednak z zachowaniem właściwej kaloryczności.
Co powinno znaleźć się w diecie w okresie przedwiośnia?
Niestety, koniec lutego oraz początek marca to jeszcze nie jest czas na świeże warzywa o jakich marzymy. Nie jest to nawet czas na nowalijki, które zaczną pojawiać się dopiero pod koniec kwietnia. Nie oznacza to, że jesteśmy skazani na dietę pozbawioną warzyw. Co warto zmienić w swojej diecie?
- Zamiast mięsa, jedz ryby – ryby to wartościowe źródło białka oraz kwasów z grupy omega. Jednocześnie, ryby maja mniej kalorii, zwłaszcza jeśli przygotujemy je w piekarniku lub na parze.
- Zamień sos do sałatki na wartościową oliwę lub olej – zarówno oliwa z oliwek, jak i nierafinowany olej lniany lub rzepakowy to doskonały dodatek do sałatek. W ten sposób odejmiesz sałatce nieco ciężkości a jednocześnie dostarczysz organizmowi wartościowych składników.
- Zielone i białe warzywa – te, które są dostępne o tej porze roku. Dania powinny zawierać takie warzywa jak kapusta pekińska, jarmuż, seler, por, brokuły, kalafior, szpinak oraz brukselka. Jeśli nie wiesz w jakiej formie dostarczyć je organizmowi, codziennie wypijaj szklankę zielonego koktajlu do którego możesz dodać np. szpinak, jarmuż, banan oraz jabłko. Wbrew pozorom, takim koktajl może być bardzo smaczny.
- Świeże kiełki – kiełki rzodkiewki oraz lucerny dostępne są w sklepach przez cały rok. Bez problemu możesz je wyhodować także w domu. Przypomnij sobie smak rzeżuchy, która w ciągu kilku dni możesz mieć wyhodować na własnym parapecie.
- Przyprawiaj dania ziołami – zarówno świeżymi jak i suszonymi. Używaj bazylii, tymianku, majeranku i oregano. Dania nabiorą aromatu, a Ty poprawisz swoje trawienie.
- Nie zapominaj o węglowodanach – to dzięki nim mamy energię. Warto jednak postawić na produkty pełnoziarniste, takie jak żytnie pieczywo z ziarnami, kasze oraz warzywa strączkowe, które są zdrowe i pożywne.
- Pij wodę – to czas na powrócenie do picia czystej wody (możesz dodawać do niej ulubiony owoc, jeśli lubisz). Woda oczyszcza organizm i powoduje, że czujemy się lepiej. Picie dużych ilości wody pozytywnie wpływa także na stan skóry i włosów.
- Włącz do diety ziarna i orzechy – w rozsądnych ilościach nie spowodują, że waga będzie rosła, a poprawią samopoczucie i koncentrację.
Nadchodzi dla nas trudny czas. Okres przedwiośnia to moment, w którym możemy czuć się zmęczeni. Możemy poprawić swoje codzienne funkcjonowanie zmieniając nawyki w diecie.