Leczenie dietą to ważny element w procesie terapeutycznym wielu chorób. Wynika to z faktu, iż wraz z pokarmem dostarczasz do organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały. A ponieważ są one niezbędne do prawidłowej pracy poszczególnych organów i układów w ciele, dbałość o właściwy poziom tych elementów okazuje się kluczowy zarówno w ramach profilaktyki, jak i w trakcie leczenia. Dlatego połączenie diety z farmakoterapią i innymi formami leczenia jest bardzo ważne w powrocie do zdrowia.
Kiedy powinieneś skorzystać z pomocy dietetyka i w jakich chorobach jego pomoc okazuje się kluczowa?
Leczenie dietą — kiedy okazuje się korzystne
Wpływ odpowiedniej diety na zdrowie jest nie do przecenienia. Od zdrowia układu trawiennego, przez zdrowie serca i prawidłowe funkcje poznawcze, po wsparcie odpornościowe — pokarmy, które spożywasz, stanowią fundament zdrowszego życia. Gdy dochodzi do zaburzenia równowagi w twoim organizmie, w wielu przypadkach ma to związek właśnie z twoją dietą.
Kiedy leczenie dietą jest wskazane, a nawet niezbędne w procesie powrotu do zdrowia?
Rola diety w leczeniu otyłości
To jedna z tych chorób, w których leczenie dietą wydaje się mieć kluczowe znaczenie. I tak też jest, choć nie powinno ono stanowić jedynego elementu w całym procesie leczenia. Podobnie, jak sama otyłość nie pojawia się z dnia na dzień, tak też najlepsze rezultaty daje stopniowa, rozłożona w czasie redukcja masy ciała. Ochroni cię to przed powikłaniami i pomoże wyrobić odpowiednie nawyki. Te zaś wesprą cię w utrzymaniu zdrowej wagi po zakończeniu leczenia otyłości.
Trudno jednoznacznie określić rodzaj diety, która przynosi najlepsze rezultaty, gdy chodzi o redukcję masy ciała, w tym nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dlatego najlepszym sposobem na jej wybór jest konsultacja z dietetykiem. Dopiero po przeprowadzeniu wywiadu medycznego, odpowiednich badań i pomiarów może on ustalić skład diety odchudzającej, która w twoim przypadku przyniesie największe korzyści.
Poza doborem składników posiłków liczą się też zmiany w stylu odżywiania. Ważne jest bowiem nie tylko to, co jesz, ale też, jak i kiedy oraz jak często w ciągu dnia.
Do najważniejszych zaleceń, które możesz otrzymać od dietetyka, należy między innymi:
- zmniejszenie objętości pojedynczych posiłków,
- rezygnacja z picia płynów na 30 minut przed posiłkiem i co najmniej przez pół godziny po posiłku, choć warto ten czas wydłużyć,
- jedzenie świadome, powolne, z przeżuwaniem każdego kęsa,
- kończenie posiłków na 3 godziny przed nocnym odpoczynkiem.
Ważne, byś stosował się do zaleceń dietetyka, był wytrwały i konsekwentny oraz wypełniał zalecenia innych specjalistów, którzy zajmują się leczeniem twojej otyłości.
Leczenie dietą u chorych z cukrzycą
Dieta odgrywa niezwykle istotną rolę w leczeniu cukrzycy. Poprzez kontrolę kalorii, regularny rozkład posiłków oraz wybór odpowiednich źródeł energii, możesz utrzymać stabilny poziom glukozy i lipidów we krwi. Z kolei stosowanie indywidualnie dobranej diety zgodnie z twoimi preferencjami żywieniowymi zapewni ci większą skuteczność w przestrzeganiu zaleceń, co przełoży się na lepszą kontrolę cukrzycy i zmniejszenie ryzyka powikłań. Dlatego tak ważne jest, byś przestrzegał zaleceń zarówno dietetyka, jak i diabetologa, którzy dbają o realizację odpowiednio zaplanowanego procesu leczenia.
Wpływ diety na efekty leczenia stwardnienia rozsianego
Choć aktualnie nie potwierdzono skuteczności odpowiednio dobranej diety w leczeniu stwardnienia rozsianego, to nie jest ona bez znaczenia. Leczenie dietą u chorych na SM może okazać się korzystne jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego i innych form terapii. Dzięki dobrze dobranej diecie mogą oni uniknąć niedoborów pokarmowych i złagodzić objawy towarzyszące tej chorobie. Jeśli cierpisz na to schorzenie, skorzystaj z pomocy dietetyka, który pomoże ci dobrać odpowiednie składniki w diecie. Ważne, by bogate były w witaminy antyoksydacyjne i B12 oraz kwas foliowy. Powinieneś też zadbać o odpowiedni poziom witaminy D, która wpływa wzmacniająco na układ odpornościowy i dba o prawidłowe działanie układu nerwowego.
Leczenie dietą u osób z osteoporozą
Zmniejszenie gęstości kości, które prowadzi do niskoenergetycznych złamań u osób starszych to jeden z głównych objawów osteoporozy. Dobrze dobrana przez dietetyka dieta sprawdza się zarówno w ramach profilaktyki osteoporozy, jak i w trakcie jej leczenia. Dzieje się tak, ponieważ jednym z czynników, który ma znaczący wpływ na gęstość kości, jest to, co jesz w ciągu całego swojego życia. Osteoporoza może się rozwijać przez lata i pozostać niezauważona do chwili pierwszego złamania niskoenergetycznego. Niezależnie, czy chcesz temu zapobiec, czy też zahamować rozwój choroby, zadbaj o odpowiednią ilość wapnia, witaminy D oraz fosforu i białka w swojej diecie. Niezbędna jest też witamina C, K i magnez. Dobrze dobrana dieta pomoże ci również utrzymać prawidłową masę ciała. Otyłość i nadwaga zwiększają bowiem ryzyko urazów, które w starszym wieku mogą okazać się wyjątkowo groźne.
Rola diety w leczeniu niepłodności kobiet i mężczyzn
Choć wydaje się, że dieta i problemy z zajściem w ciążę nie mają ze sobą wiele wspólnego, to okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Wpływ na płodność ma zarówno sama dieta, jak i sposób odżywiania i prowadzony styl życia.
Problemy z zajściem w ciążę mogą być spowodowane między innymi nadwagą, w tym otyłością brzuszną. U mężczyzn zbyt dużo tkanki tłuszczowej może powodować obniżenie poziomu testosteronu, a u kobiet zwiększoną produkcję androgenów.
Niepłodność może też być spowodowana zbyt niskim poziomem witamin oraz składników mineralnych w organizmie. Okazuje się bowiem, że na gospodarkę hormonalną znaczący wpływ na odpowiedni poziom witamin antyoksydacyjnych (A, C, E, B12, B6, D, kwas foliowy) i minerałów (jod, żelazo, selen, cynk, magnez). Jeśli stosujesz dietę ubogą w te składniki i unikasz suplementacji, może się okazać, że cierpisz na poważne ich niedobory. Dlatego leczenie dietą w przypadku niepłodności jest bardzo zasadne. Zalecenia dietetyka powinny być stosowane na równi skrupulatnie, jak te, które otrzymasz od lekarza zajmującego się leczeniem niepłodności.
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym
Ze względu na to, iż wśród czynników zwiększających ryzyko nadciśnienia tętniczego wysoką pozycję zajmuje źle dobrana dieta oraz nadwaga i otyłość, leczenie dietą wydaje się tu bardzo wskazane. Zwłaszcza jeśli w na twoim talerzu bardzo często gości pożywienie mocno przetworzone, fast foody, słone przekąski oraz duże ilości węglowodanów. Natomiast warzywa i owoce stanowią znikomy procent diety.
W diecie przy nadciśnieniu tętniczym bardzo ważne są warzywa bogate w potas (jeśli nie masz ku temu przeciwwskazań). Niezbędne są też składniki pokarmowe bogate w wapń, magnez, witaminę C i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Źródło i inspiracja