Witamina C to jedna z najpopularniejszych witamin. Stosujemy suplementacje najczęściej wówczas, gdy przychodzi okres jesienno-zimowy i chcemy zwalczyć lub zapobiec przeziębieniom. Witamina C bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Nasze ciało nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie, dlatego tak ważne jest przyjmowanie jej w pożywieniu. Zobacz, jakie korzyści płyną z przyjmowania tej cenne witaminy, jak ją stosować i w których produktach znaleźć!
Właściwości witaminy C
Witamina C to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest bardzo nietrwała i rozpada się pod wpływem światła, temperatury i powietrza. Warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C, mogą ją utracić pod wpływem gotowania, a nawet krojenia. Podobnie jest z syntetyczną witaminą C, np. tą podawaną w kroplach dzieciom. Preparaty te powinny być zawsze przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Świeże warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C najlepiej spożywać na surowo (o ile to możliwe).
Wpływ witaminy C na zdrowie
Witamina C bierze udział w wielu ważnych procesach dla naszego organizmu. Najbardziej znanym działaniem tej witaminy jest wzmacnianie odporności. Ponadto, witamina ma spory udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za elastyczną i jędrną skórę, prawidłowe działanie stawów, naczyń krwionośnych oraz za stan dziąseł. Witamina C jest także silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki i pomaga nam chronić się przed wieloma poważnymi chorobami. A co jeśli witaminy C jest w diecie zbyt mało?
Skutki niedoborów witaminy C
Niedobory witaminy C w organizmie mogą objawiać się zarówno złym samopoczuciem jak i wpływać na rozwój poważnych chorób. Oto najczęściej występujące objawy i choroby, wynikające z niedoborów witaminy C:
- chroniczne zmęczenie
- problem z notorycznie krwawiącymi dziąsłami
- osłabiona odporność i tendencje do infekcji
- szkorbut – dziś już praktycznie nie występuje. To choroba, która wynika z dużych braków witaminy C. W przeszłości była przypadłością marynarzy, którzy na skutek braku dostępu do świeżych warzyw i owoców, zapadali właśnie na to schorzenie.
- Niewyrównane ciśnienie u osób cierpiących wskutek nadciśnienia tętniczego
Witamina C wspomaga organizm w walce z nowotworami, pomaga w regulacji podwyższonego cholesterolu, pozytywnie wpływa na stan skóry. Trudno ją przedawkować, ale osoby cierpiące na kamicę nerkową, powinny stosować ją w porozumieniu z lekarzem. Przede wszystkim warto postawić na naturalne źródła witaminy C przyjmowane w pożywieniu.
Naturalne źródła witaminy C
Witamina C występuje przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach. Najwięcej znajdziemy jej w natce pietruszki, czarnej porzeczce, zielonych warzywach takich jak brokuł, por oraz jarmuż. Sporo jej znajdziemy w truskawkach oraz owocach cytrusowych. Zima warto zjadać kiszoną kapustę, która zawiera jej bardzo dużo i może uzupełniać niedobory w czasie, gdy trudno o świeże i wartościowe warzywa.
Witamina C na skórę
Stosowanie cytryny w celu rozjaśnienia przebarwień było znanym sposobem naszych babek na poprawienie urody. Dziś witamina C stosowana jest w wielu kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym i ujędrniającym. Warto stosować także witaminę C w kroplach bezpośrednio na twarz. Skóra szybko staje się bardziej elastyczna i nawilżona. Jest to tańszy, ale równie skuteczny sposób, na poprawienie jędrności i kolorytu skóry. Nie bez powodu witamina C, obok witamin A, E nazywana jest „witaminą młodości”.