Witaminy w czasie choroby, działają na organizm wspomagająco, dlatego bardzo ważne jest, byś zadbał w tym okresie, o prawidłową suplementację. Nie stosuj ich jednak według własnego uznania, a tylko po konsultacji z lekarzem. Przepisując odpowiednie leki, zaleci też przyjmowanie wybranych witamin i minerałów. Wszystko po to, by wzmocnić układ odpornościowy organizmu i przyspieszyć proces regeneracji.
Witamy w czasie choroby – popraw swoją odporność
Witaminy i mikroelementy, biorą aktywny udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Również podczas choroby, wpływają pozytywnie na funkcje organizmu, odpowiadające za walkę z infekcją i zaburzoną równowagą. Oto witaminy, o których warto pamiętać w czasie choroby, ich właściwości oraz naturalne źródła pozyskania.
Witamina C i rutyna
Zwiększa namnażanie się białych ciałek krwi i blokuje ich przedwczesną śmierć, przez co poprawia działanie układu odpornościowego w organizmie. Poza tym, stymuluje produkcję interferonu, który jest ważnym narzędziem do walki z wirusami.
Jeśli w czasie choroby przyjmować będziesz witaminę C z rutyną, wzmocnisz i uszczelnisz naczynia krwionośne i usuniesz wolne rodniki. Ten duet, szczególnie pomocny będzie w przypadku choroby, której towarzyszy uporczywy katar, powodujący niszczenie drobnych naczyń krwionośnych.
W naturalnej postaci, witamina C występuję między innymi w natce pietruszki, żółtej papryce, kiwi, brokułach, porzeczkach, kiszonej kapuście, cytrusach, dzikiej róży i aceroli,
Witamina E
Witamina E jako silny przeciwutleniacz, chroni twój organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za procesy starzenia i rozwój nowotworów. Zwalcza choroby serca i wzmacnia odporność organizmu, poprawia jego ogólną wytrzymałość, zmniejsza zmęczenie i wpływa na wydolność mięśni. Działa też przeciwzakrzepowo. Znajdziesz ją w pestkach słonecznika, szpinaku, brokułach, orzechach, zielonej papryce, rybach, awokado, mango, brzoskwiniach, morelach i suszonych jabłkach.
Witamina A
Jej działanie jest bardzo wszechstronne, dlatego powinieneś dbać, by nie dopuścić do jej niedoboru w organizmie. Ma wpływ na widzenie, wzrost, skórę, włosy, paznokcie oraz na właściwe funkcjonowanie błon komórkowych. Co równie ważne, witamina A wzmacnia układ odpornościowy i chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Zapobiega też zakażeniom oraz bierze udział w zwalczaniu bakterii i wirusów.
Znajdziesz ją w produktach mleczarskich, wątrobie i podrobach zwierzęcych, w jajach, jarmużu, słodkich ziemniakach, maśle i niektórych tłustych rybach. Najwięcej karotenoidów znajduje się w warzywach (marchwi, czerwonej papryce, szpinaku, sałacie i pomidorach) oraz owocach (morelach, śliwkach, wiśniach i brzoskwiniach).
Witaminy w czasie choroby to nie jedyne, o co musisz zadbać. Równie ważne są mikroelementy, w tym cynk, który wzmacnia odporność. Chroni on przed infekcjami oraz łagodzi kaszel, chrypkę i katar, które są najczęstszymi objawami przeziębienia.