Witamina C potrzebna przez cały rok! - INTER-MED

Witamina C potrzebna przez cały rok!

właściwości witaminy C

Witamina C to jedna z najpopularniejszych witamin. Stosujemy suplementacje najczęściej wówczas, gdy przychodzi okres jesienno-zimowy i chcemy zwalczyć lub zapobiec przeziębieniom. Witamina C bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Nasze ciało nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie, dlatego tak ważne jest przyjmowanie jej w pożywieniu. Zobacz, jakie korzyści płyną z przyjmowania tej cenne witaminy, jak ją stosować i w których produktach znaleźć!

Właściwości witaminy C

Witamina C to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest bardzo nietrwała i rozpada się pod wpływem światła, temperatury i powietrza. Warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C, mogą ją utracić pod wpływem gotowania, a nawet krojenia. Podobnie jest z syntetyczną witaminą C, np. tą podawaną w kroplach dzieciom. Preparaty te powinny być zawsze przechowywane w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Świeże warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C najlepiej spożywać na surowo (o ile to możliwe).

Wpływ witaminy C na zdrowie

Witamina C bierze udział w wielu ważnych procesach dla naszego organizmu. Najbardziej znanym działaniem tej witaminy jest wzmacnianie odporności. Ponadto, witamina ma spory udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za elastyczną i jędrną skórę, prawidłowe działanie stawów, naczyń krwionośnych oraz za stan dziąseł. Witamina C jest także silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki i pomaga nam chronić się przed wieloma poważnymi chorobami. A co jeśli witaminy C jest w diecie zbyt mało?

Skutki niedoborów witaminy C

Niedobory witaminy C w organizmie mogą objawiać się zarówno złym samopoczuciem jak i wpływać na rozwój poważnych chorób. Oto najczęściej występujące objawy i choroby, wynikające z niedoborów witaminy C:

  • chroniczne zmęczenie
  • problem z notorycznie krwawiącymi dziąsłami
  • osłabiona odporność i tendencje do infekcji
  • szkorbut – dziś już praktycznie nie występuje. To choroba, która wynika z dużych braków witaminy C. W przeszłości była przypadłością marynarzy, którzy na skutek braku dostępu do świeżych warzyw i owoców, zapadali właśnie na to schorzenie.
  • Niewyrównane ciśnienie u osób cierpiących wskutek nadciśnienia tętniczego

Witamina C wspomaga organizm w walce z nowotworami, pomaga w regulacji podwyższonego cholesterolu, pozytywnie wpływa na stan skóry. Trudno ją przedawkować, ale osoby cierpiące na kamicę nerkową, powinny stosować ją w porozumieniu z lekarzem. Przede wszystkim warto postawić na naturalne źródła witaminy C przyjmowane w pożywieniu.

Naturalne źródła witaminy C

Witamina C występuje przede wszystkim w świeżych owocach i warzywach. Najwięcej znajdziemy jej w natce pietruszki, czarnej porzeczce, zielonych warzywach takich jak brokuł, por oraz jarmuż. Sporo jej znajdziemy w truskawkach oraz owocach cytrusowych. Zima warto zjadać kiszoną kapustę, która zawiera jej bardzo dużo i może uzupełniać niedobory w czasie, gdy trudno o świeże i wartościowe warzywa.

Witamina C na skórę

Stosowanie cytryny w celu rozjaśnienia przebarwień było znanym sposobem naszych babek na poprawienie urody. Dziś witamina C stosowana jest w wielu kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym i ujędrniającym. Warto stosować także witaminę C w kroplach bezpośrednio na twarz. Skóra szybko staje się bardziej elastyczna i nawilżona. Jest to tańszy, ale równie skuteczny sposób, na poprawienie jędrności i kolorytu skóry. Nie bez powodu witamina C, obok witamin A, E nazywana jest „witaminą młodości”.

Strona używa Cookie. Kontynuując jej używanie zgadzasz się naszą polityką prywatności. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close