Niezwykłe właściwości kawy

Prawie każdy z nas zaczyna dzień od filiżanki ulubionej kawy. Sięgamy po nią, bo lubimy jej smak i aromat, a do tego nas pobudza. Tymczasem okazuje się, że oprócz tego ma drogocenny wpływ na… raka jelita grubego czy może zapobiec nawet rakowi piersi u kobiet po menopauzie.

Co odkryli Amerykanie?

Badacze z bostońskiego szpitala udowodnili niezwykłe właściwości kawy. Kawę powinni pić szczególnie osoby w nowotworem jelita grubego w trzecim stadium – to właśnie u nich zauważono zmniejszenie ryzyka nawrotu choroby aż o 42% czy też ryzyka na zgon o 33%. Chorzy powinni pić minimum cztery filiżanki dziennie, tylko wówczas można było zaobserwować pozytywne skutki nie tylko w samopoczuciu, ale i w stanie zdrowia pacjentów.

Za te szczególne właściwości odpowiada kofeina zawarta w kawie. To ona hamuje m.in. procesy nowotworzenia naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym, hamuje rozwój komórek macierzystych czy reguluje naprawę struktur DNA.

Przypomnijmy, że dotychczasowe badania medyczne (opublikowane m.in. w American Association for Cancer Research) wskazują, że osoby pijące regularnie kawę w ilości przynajmniej 1-6 filiżanek tygodniowo zmniejszają tym samym ryzyko zachorowania na raka wątroby, raka prostaty i raka piersi.

Odwołaj wizytę