Aktualne miejsca pracy

Edukacja

  • Śląska Wyższa Szkoła Medyczna – magister dietetyk

Koordynator projektu BARIA-MED

Marlena Ślósarczyk w INTER-MED jest także zaangażowana w projekt BARIA-MED. Jako koordynatorka i dietetyczka bariatryczna organizuje zarówno pracę zespołu medycznego, jak i pełną komunikację z Pacjentami zmagającymi się z chorobą otyłościową. Co więcej robi to na kilku poziomach. Zarówno dla osób, które potrzebują leczenia operacyjnego jak i w ramach „Bariatrii bez skalpela”. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie projektu – link poniżej:

Szkolenia i konferencje

W trakcie swojej edukacji i kariery zawodowej mgr Marlena Ślósarczyk bierze udział w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych:

  • 2-4.10.2020 uczestnictwo w konferencji: Otyłość Dziecięca: „Od Poczęcia do Dorosłości”
  • 05.04.2019 szkolenie: School of Insulinresistance Therapy – jest jednym ze specjalistów polecanych przez Fundację Insulinooporność
  • 29.10.2019 szkolenie: „Trudne przypadki w gabinecie dietetyka KALIBRA – dieta do zadań specjalnych”
  • 12-13.10.2018 uczestnictwo w konferencji: Otyłość Wieku Rozwojowego od Przyczyn do Konsekwencji – edycja II
  • 22.09.2018 uczestnictwo w konferencji: Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce
  • 06.06.2018 szkolenie: Kontrowersje wokół suplementacji – fakty i mity na temat suplementów diety, wiarygodne źródła wiedzy dla dietetyka
  • 14.04.2018 uczestnictwo w III Konferencji naukowo-szkoleniowej pt.: „Żywienie Dziecka wczoraj i dziś”
  • 16-17.03.2018 uczestnictwo w III Kongresie Forum Pediatrii Praktycznej „Cztery Pory Roku”
  • 27.02.2018 szkolenie: Zastosowanie Spiruliny w pracy z pacjentem w gabinecie dietetyka. Korzyści dla pacjenta i dietetyka
  • 26.02.2018 szkolenie: Jak w naturalny sposób wesprzeć pracę przewodu pokarmowego – składniki, o których warto wiedzieć
  • 03.02.2018 szkolenie: Karmienie piersią, żywienie dzieci, kobiet podczas laktacji, metoda BLW
  • 22.09.2018 uczestnictwo w I Konferencji Żywienie Niemowląt i Małych Dzieci w Praktyce
  • 27.11.2017 szkolenie: Implikacje metaboliczne insulinooporności – dietoterapia z omówieniem studium przypadków
  • 11.12.2017 szkolenie: Nutrigenomika w gabinecie dietetyka – o czym warto wiedzieć?
  • 16.10.2017 szkolenie: Gluten – między efektem nocebo, a rzeczywistym problemem – studium przypadków
  • 25.09.2017 szkolenie: Zaburzenia łaknienia i regulacji poboru pokarmu – interwencje żywieniowe
  • 21.08.2017 szkolenie: Dietoterapia w autyzmie i ADHD – studium przypadku
  • 22.05.2017 szkolenie: Cukrzyca oraz choroba refluksowa przełyku u osób aktywnych fizycznie – postępowanie żywieniowe na podstawie studium przypadku
  • 24.04.2017 szkolenie: Zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeniach zdrowotnych – studium przypadku
  • 27.03.2017 szkolenie: Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym – studium przypadku
  • 10.06.2016 uczestnictwo w I Interdyscyplinarnej Studencko-Doktoranckiej Konferencji Naukowej „Ciało, ciału, ciałem”

Dodatkowe informacje

Mgr Marlena Ślósarczyk skupia się na mocnej współpracy z Pacjentem w trakcie całego procesu leczenia. Sama o sobie pisze:

„Zajmuję się żywieniem w chorobach dietozależnych tj. m.in. osteoporozie, nadciśnieniu tętniczym, nadwadze i otyłości oraz cukrzycy typu II. Pomagam poprawić stan zdrowia osób chorujących na niedoczynność tarczycy, zapalenie tarczycy typu Hashimoto, celiakię, refluks oraz wiele innych chorób podczas których niezmiernie ważna jest stosowana dieta i stan odżywienia. Dzięki doświadczeniu w pracy z wieloma pacjentami do każdego przypadku podchodzę bardzo indywidualnie i dobieram swoje zalecenia tak, aby poprawić stan zdrowia a także wygląd i samopoczucie.

Jako dietetyk interesuję się dietą dla płodności oraz żywieniem w czasie ciąży i karmienia piersią. Konsultuję pary starające się o zajście w ciążę, dobieram odpowiednią dietę oraz jeśli jest taka potrzeba zalecam suplementację. Współtworzę profil Recepta na Płodność.

Ponadto z sukcesami tworzę jadłospisy dla osób chcących poprawić swój wygląd, samopoczucie i zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.

Moje jadłospisy są zawsze indywidualnie stworzone dla pacjenta. Uwzględniam osobiste preferencje smakowe, tryb życia, pracę i aktywność fizyczną. Swoje zalecenia zawsze opieram o aktualne doniesienia naukowe i nie stosuję diet, których skuteczność nie jest potwierdzona w badaniach.”

Ceny wizyt i usług dietetycznych

  • Pierwsza wizyta: wywiad żywieniowy, analiza składu ciała – 200zł
  • Wizyta kontrolna – 100zł
  • Opracowanie tygodniowego jadłospisu – 120zł
  • Opracowanie dwutygodniowego jadłospisu – 200zł