Start » Aktualności z przychodni INTER-MED » Poznaj moc działania olejów tłoczonych na zimno

Poznaj moc działania olejów tłoczonych na zimno

10 sierpnia 2015

Oleje roślinne tłoczone na zimno mają pozytywny i udokumentowany medycznie wpływ na organizm człowieka, nie tylko na układ pokarmowy, ale również układ nerwowy, sercowo-naczyniowy czy immunologiczny. Dlaczego oleje tłoczone na zimno warto wprowadzić do codziennej diety?

Oleje tłoczone na zimno i nieoczyszczone zawierają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki ich sam nie wytwarza.

Olej lniany tłoczony na zimno zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina, a jak wiadomo ten kwas jest niezastąpiony przy syntezie każdej komórki organizmu. Stosują go kobiety w ciąży, aby uchronić się przed przedwczesnym porodem; stosują mężczyźni przy leczeniu bezpłodności, a podając dzieciom kwas omega-3 można wspomóc leczenie ADHD czy zapewnić równowagę hormonalną.

Warto wiedzieć, że naukowiec Richard Doll utrzymuje, że wprowadzenie oleju lnianego do diety Brytyjczyków zapobiegłoby około 450 zgonom dziennie.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza ryzyko zawału. Stosowany jest przy zapaleniu stawów. Zawiera sporą ilość beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok. Co najważniejsze – w porównaniu do innych olejów, zawiera najwięcej witaminy E, czyli tzw. witaminy młodości. Mówi się, że olej rzepakowy zimnotłoczony jest bardziej wartościowy niż oliwa z oliwek.

Oleje tłoczone na zimno nie powinny być obrabiane cieplnie, tj. nie powinno się na nich smażyć czy dodawać do gotujących się potraw. Powinny być dodatkiem do sałatek, można nimi polewać potrawy już podane na talerzu czy po prostu maczać w nich chleb.