Start » Aktualności z przychodni INTER-MED » Czekolada ma pozytywny wpływ na serce

Czekolada ma pozytywny wpływ na serce

23 lipca 2015

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich łasuchów – brytyjski magazyn „Heart” opublikował wyniki badań, które wskazują, że jedzenie 100 gramów czekolady dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Aż 21 tysięcy pacjentów przez 11 lat (!) brało udział w badaniu działania czekolady na organizm ludzki. Przez ten czas pod obserwacją był ich styl życia oraz stan zdrowia. W opracowaniu wyników przydatne były również inne dodatkowe badania medyczne, przeprowadzone wśród prawie 160 tysięcy osób.

Wyniki badań są wielce obiecujące dla czekoladoholików – osoby, które regularnie jadły czekoladę aż o 12% były mniej narażone na choroby układu krążenia oraz o 23% na wystąpienie udaru mózgu w porównaniu do osób, które czekolady nie spożywały. Co ciekawe, to wcale nie czekolada gorzka miała tak zbawienny wpływ, ale czekolada mleczna, która dla badanych była smaczniejsza, ale też która ma zdecydowanie mniej przeciwutleniaczy.

Jednak zanim popadniemy w euforię i sięgniemy po tabliczkę czekolady, należy pamiętać, że czekolada nadal jest tucząca oraz zwiększa ryzyko cukrzycy i próchnicy. Zatem należy dbać o prawidłowy sposób odżywiania i czekoladę traktować wyłącznie jako przysmak.

Źródło: Rzeczpospolita