Dlaczego warto jeść jajka? - INTER-MED

Dlaczego warto jeść jajka?

jajka są zdrowe

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kurzych jajek przynajmniej w jednej z wielu form podania. Jaja to także składnik wielu dań, zarówno na słodko jak i na słono. Jajka dobrze spajają masę mączną i mięsną. Dzięki nim dania zyskują bardziej kremowy smak i konsystencje. Zbliża się Wielkanoc, a podczas tych świąt zjadamy zdecydowanie więcej jaj niż w jakimkolwiek okresie w roku. Czy jajka są zdrowe, czy też trzeba na nie uważać? Jeszcze 10 lat temu mówiono nam, że spożycie jaj trzeba znacznie ograniczać. Dziś wiemy już, że większa ilość jajek w diecie sprzyja zdrowiu, zwłaszcza jeśli codzienny jadłospis jest urozmaicony.

Jak często zjadać jajka?

Przez wiele lat panowało przekonanie, że zjadanie większej ilości jaj nie sprzyja zdrowiu i należy spożywać maksymalnie dwa jajka tygodniowo. Całkiem niedawno, Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że wskazane jest zjadanie nawet 10 jajek tygodniowo, pod warunkiem zachowania zdrowej i zbilansowanej diety. Spożywanie jaj chroni organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca, choroby narządu wzroku i cukrzyca. Jajko to bogate źródło witamin i składników odżywczych przy niskiej wartości kalorycznej. W dobie powszechnej otyłości, jajko – zwłaszcza to ugotowane w wodzie lub na parze, powinno być codziennym elementem jadłospisu.

Dlaczego warto jeść jajka?

Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto wprowadzić większą ilość jaj do diety, zwłaszcza jeśli są częścią pierwszego posiłku w ciągu dnia czyli śniadania.

Jajka są pyszne

Zanim przejdziemy do konkretnych właściwości zdrowotnych i wpływu na organizm, przypomnijmy sobie o tym, że jedzenie powinno sprawiać przyjemność. Jajka można jeść na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Zwykłą jajecznicę można podać na wiele sposobów: z szynką, pomidorami, szczypiorkiem czy zwyczajnie usmażone na maśle. Jajka doskonale smakują w każdej formie, zwłaszcza wtedy, kiedy żółtko jest płynne, a białko ścięte. Z jajek można stworzyć pyszne sosy, będące dodatkiem do mięs i makaronów. Najwybitniejsi kucharze, przy tworzeniu skomplikowanych dań, niemal zawsze używają jajek. To jedynie „smakowy”, ale bardzo istotny argument, dla którego warto jeść jajka.

Jajka są niskokaloryczne

Jedno jajko dostarcza około 80 kcal, czyli mnie więcej tyle, co mała kromka pszennego chleba. Przy tak niskiej kaloryczności, jajko charakteryzuje się wysoką zawartością białka, witamin i składników odżywczych. Dzięki temu, po zjedzeniu nawet jednej sztuki, będziesz dłużej mieć uczucie sytości niż po zjedzeniu np. jednej kromki z wędliną i serem. Ponadto, jajka na śniadanie, niemal zawsze spożywa się na ciepło, co powoduje, że pokarm jest znacznie lepiej przyswajalny przez organizm i poprawia samopoczucie.

Jajka to moc witamin

Jajka bogate są w fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez i luteinę. Są bogatym źródłem witamin A, E, D, K, B12 i B2 oraz kwasów omega-3 i omega-6. Trudno znaleźć jakikolwiek inny produkt, który dostarczałby organizmowi aż tylu cennych składników. Zdrowe osoby mogą uznać jajko jako jedne z najważniejszych produktów żywnościowych. Składniki zawarte w jajkach chronią organizm przed wieloma chorobami i pozytywnie wpływają na narząd wzroku.

Czy jajka są dla każdego?

Osoby cierpiące na niektóre choroby, powinny konsultować ilość spożywanych jaj z lekarzem. Jajka w dużych ilościach mogą być niewskazane np. dla osób, które mają problemy z nerkami lub są uczulone na białko kurze. Niektórzy lekarze wciąż ostrożnie podchodzą do nadmiernego spożywania jaj przez osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Kiedy jajko jest dobre?

Z pewnością wtedy, kiedy jest świeże. Jajko powinno zostać spożyte w okresie około 3 tygodni od zniesienia. Nieświeże jajko charakteryzuje się matową skorupką. Można jej rozpoznać także po tym, że pływa po powierzchni wody przed ugotowaniem. Jajka dzielą się na trzy klasy: od kur z chowu klatkowego, aż po jajka z chowu ekologicznego w którym kury mają swobodny dostęp do gospodarstwa i jego dobrodziejstw. Te ostatnie są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Strona używa Cookie. Kontynuując jej używanie zgadzasz się naszą polityką prywatności. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close